1 ΕΦΑΡΜΟΓΉ – 0 ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ

Μασάζ ποδιών: πώς να το κάνετε σωστά

Σε στιγμές καθημερινής ρουτίνας, είναι τόσο σημαντικό να χαρίσετε στον εαυτό σας μια ευχάριστη στιγμή χαλάρωσης και το μασάζ, όπως γνωρίζετε, είναι η καλύτερη θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι απαραίτητο να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού, αρκεί να εκτελέσετε με επάρκεια όλες τις ενέργειες μόνοι σας.

Σε αυτό το άρθρο θα σας πούμε πώς να κάνετε το σωστό μασάζ στα πόδια και πώς να επηρεάσετε τα ζωτικά σημεία που βρίσκονται σε αυτά.

Αντανακλαστικά σημεία στα πόδια
Ακόμη και στην αρχαιότητα, ο άνθρωπος παρατήρησε ότι υπάρχει μόνο ένα κάθετο σημείο στο ανθρώπινο σώμα – είναι το πόδι. Οι Ινδοί και οι Κινέζοι θεραπευτές πίστευαν ότι το πόδι είναι ένα κέντρο ενεργειακών ροών και μια ικανή επίδραση σε ορισμένα σημεία μπορεί να ανακουφίσει όχι μόνο το βάρος στα πόδια, αλλά και να θεραπεύσει ασθένειες.

Στο μόνο κάθετο στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν πράγματι αντανακλαστικά σημεία – είναι σημαντικό να το λαμβάνετε υπόψη όταν κάνετε μασάζ στα πόδια. Κάθε σημείο είναι υπεύθυνο για ένα συγκεκριμένο όργανο του σώματος:

κέντρο της φτέρνας – γεννητικά όργανα,
το κέντρο των μικρών δακτύλων – οι ώμοι,
η εσωτερική επιφάνεια των δακτύλων των ποδιών – τα μάτια και τα αυτιά,
η περιοχή των ταρσών και των μεταταρσίων – το πεπτικό σύστημα,
αντίχειρας – εγκέφαλος, μύτη, λαιμός,
κάτω από τη φάλαγγα στο μετατάρσιο του ποδιού – θυρεοειδής αδένας,
κέντρο του μεταταρσίου του ποδιού στο αριστερό πόδι – περιοχή της καρδιάς, στο δεξί πόδι – βρόγχοι.
μασάζ ποδιών
Πώς να κάνετε ένα σωστό μασάζ ποδιών: τεχνική εκτέλεσης
Σε αντίθεση με την επίδραση σε άλλα μέρη του σώματος, το μασάζ ποδιών έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα – μπορείτε να το εκτελέσετε μόνοι σας. Σας προσφέρουμε τον ακόλουθο αλγόριθμο ενεργειών.

Το μασάζ ποδιών αρχίζει με χάιδεμα με τη χρήση λαδιού. Μπορείτε να επιλέξετε την κλασική εκδοχή του χαϊδέματος ή να κυκλώσετε το πόδι από το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού κατά μήκος της εσωτερικής καμάρας, στη συνέχεια τη φτέρνα και να επιστρέψετε στο εξωτερικό μέρος του ποδιού. Αυτή η ενέργεια μπορεί να εναλλάσσεται με ομόκεντρο χάιδεμα. Θα παρατηρήσετε ότι το πόδι γίνεται πιο μαλακό καθώς οι μύες χαλαρώνουν.
Μετά το χάιδεμα, θα πρέπει να δουλέψετε κάθε μέρος του ποδιού ξεχωριστά. Το οστό της φτέρνας δουλεύεται πρώτα, στη συνέχεια το μέσο του ποδιού και οι φάλαγγες των δακτύλων. Το χέρι εφαρμόζεται με τη μορφή καπακιού, οι περιστροφικές κινήσεις μοιάζουν με μετατοπίσεις. Αρχικά εκτελούνται τέσσερις περιστροφές προς τη μία πλευρά και στη συνέχεια τέσσερις περιστροφές προς την άλλη πλευρά.
Τα χέρια είναι κλειδωμένα σε κλείδωμα της φτέρνας. Εκτελέστε τις ίδιες κινήσεις, που μοιάζουν με μετατοπίσεις, τέσσερις φορές προς κάθε κατεύθυνση. Να θυμάστε ότι η εργασία με τη φτέρνα συνεπάγεται εργασία στον αχίλλειο.
Μετά από αυτό είναι η σειρά σας να εργαστείτε με το μέσο του ποδιού κάτω από τη φτέρνα. Στο κέντρο του βρίσκεται ένα σημείο ιδιαίτερης έντασης. Κάνετε μασάζ με τους αντίχειρες.
Το μασάζ συνεχίζεται με την εργασία στο μεσαίο τμήμα του ποδιού. Τα πιο τεταμένα σημεία μπορούν ακόμη και να γίνουν αισθητά: σαν να υπάρχουν μικρά εξογκώματα κάτω από το δέρμα, που μοιάζουν με κόκκους σιταριού. Η προπόνηση πρέπει να γίνεται αργά. Είναι σημαντικό να μην αισθάνεστε δυσφορία ή άσχημες αισθήσεις.
Στη συνέχεια, προχωρήστε στην εσωτερική καμάρα του ποδιού. Εάν υπάρχουν σημεία έντασης σε αυτήν, πρέπει να τα δουλέψουμε.
Ο αντίκτυπος μεταφέρεται στα εξογκώματα του ποδιού. Τα εξογκώματα του μικρού δακτύλου και του μεγάλου δακτύλου ζυμώνουμε με τη σειρά. Οι κινήσεις πρέπει να είναι κυκλικές δεξιόστροφα – αυτό είναι συμμόρφωση με τους κανόνες της φυσιολογίας.
Σε αυτό το σημείο, το πόδι πρέπει να είναι εύπλαστο και μαλακό, καθώς η ένταση έχει ήδη φύγει. Είναι σημαντικό να εναλλάσσετε τις διάφορες κινήσεις με απαλό χάιδεμα.
Στο τέλος του μασάζ ποδιών, είναι απαραίτητο να “τραβήξετε” το τσιμπούρι με τα μαξιλαράκια των αντίχειρων: κατεβείτε ανάμεσα στους λοφίσκους και ανεβείτε πάνω από αυτούς. Θα πρέπει να το κάνετε αυτό μέχρι να νιώσετε μια ευχάριστη χαλάρωση. Στη συνέχεια, με συμπιεστικές κινήσεις θα πρέπει να χαϊδέψετε ολόκληρο το πόδι.
Μασάζ στα δάχτυλα των ποδιών
Το μασάζ ποδιών μπορεί να συνεχιστεί με ένα μασάζ κατά του στρες στα δάχτυλα των ποδιών.

Πρώτα τραβήξτε το μασάζ σε μια ευθεία κατάσταση, στη συνέχεια πιέστε δυνατά στη ρίζα του δακτύλου του ποδιού στο πόδι. Αυτός ο χειρισμός γίνεται με τον αντίχειρα. Έτσι είναι απαραίτητο να εργαστείτε μέσω κάθε δακτύλου του ποδιού.
Μετά από αυτό, είναι και πάλι απαραίτητο να ισιώσετε το μικρό δάχτυλο, μετά από το οποίο πρέπει να πιέσετε το άκρο του δακτύλου του ποδιού. Μπορείτε να ακούσετε ένα κλικ, το οποίο υποδηλώνει την απελευθέρωση της έντασης.
Παρόμοιες κινήσεις πρέπει να επαναλαμβάνονται με όλα τα δάχτυλα των ποδιών με τη σειρά.
μασάζ ποδιών
Συστάσεις για μασάζ ποδιών
Προκειμένου το μασάζ ποδιών να έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε ορισμένες συστάσεις:

Σε κάθε πόδι πρέπει να αφιερώνεται ο ίδιος χρόνος. Για ευκολία, απλά ρυθμίστε ένα χρονόμετρο.
Στα πόδια πρέπει να εφαρμόσετε μια καλή φυσική κρέμα, επιλεγμένη ανάλογα με τα επιμέρους χαρακτηριστικά του δέρματος. Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να προσθέσετε σε αυτήν φυσικά έλαια.
Η κρέμα δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη – διαφορετικά τα χέρια σας θα γλιστρήσουν πολύ στο δέρμα.
Οι κινήσεις του μασάζ πρέπει να είναι έντονες, αλλά χωρίς πόνο και δυσφορία.
Οφέλη του μασάζ ποδιών
Το μασάζ ποδιών δεν οδηγεί μόνο σε τοπική χαλάρωση. Οι διαδικασίες που εκτελούνται με ορισμένη συχνότητα, φέρουν τα ακόλουθα οφέλη:

αναζωογονούν τη δύναμη και την ενέργεια,
χαλαρώνει και ανακουφίζει από την ψυχολογική ένταση,
βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, τα πόδια τροφοδοτούνται με οξυγόνο,
ανακουφίζει από τα κρυολογήματα και τις ιογενείς ασθένειες,
βελτιώνει την κατάσταση των εσωτερικών οργάνων,
βελτιώνει τη λειτουργία των αρθρώσεων και του μυοσκελετικού συστήματος.